Aplicarea Solutiei

In urma unui demers psihoterapeutic, pacientul invata:

  • sa abordeze situatiile dificile;
  • sa examinez problema dintr-o alta perspectiva;
  • sa inteleleaga cauzele problemei;
  • sa faca fata emotiilor dureroase;
  • sa identifice modalitati alternative de abordare a unei probleme;
  • sa dezvolte aptitudini noi si sa transforme potentialul existent in competenta.

Un demers terapeutic se desfasoara sub o forma individuala, de grup, de cuplu sau de familie. Frecventa este sapatamanala, iar durata variaza in functie de numarul de participanti: 60 de minute in psihoterapia individuala; 90 de minute pentru psihoterapia de cuplu si de familie si 120 de minute pentru terapia de grup.

O intrebare auzita frecvent in momentul programarii primei intalniri terapeutice este: „De cate sedinte este nevoie?”. Durata unui demers psihologic este diferita, de la persoana la persoana, in functie de problemele cu care aceasta se confrunta si de gradul de responsivitate si implicare in terapie. Este dificil, chiar imposibil, de precizat de la inceput de cate sedinte va fi nevoie, insa pe parcurs acest aspect va fi mai usor de sesizat de catre client.

Ce se intampla la prima sedinta?

In cadrul primei intalniri psihoterapeutul face o evaluare initiala a motivelor care l-au adus pe client la cabinet: problema, asa cum este vazuta ea de catre client, simptomele, situatia prezenta a acestuia. In acest fel este stabilita natura problemei si daca ea tine sau nu de competenta psihoterapeutului.
In continuare, sunt discutate aspecte care urmaresc structurarea cadrului terapeutic:

  • modalitatea de lucru indicata: individuala, de cuplu sau de grup;
  • frecventa si durata sedintelor;
  • reguli generale (punctualitate, absenta sau reprogramarea sedintei, conditii de plata, confidentialitate);
  • metode si tehnici terapeutice folosite;
  • evaluarea pe parcursul terapiei (la inceputul acesteia, ulterior, la anumite intervale si la sfarsitul terapiei);
  • modalitatea de incheiere a terapiei.

Este important ca si clientul sa participe activ la aceasta prima intalnire: sa fie deschis si sincer in legatura cu sentimentele sale, sa puna intrebari terapeutului in legatura cu experienta terapeutica, sa se pregateasca in prealabil cu un inventar al problemelor sale pentru o descriere cat mai clară a acestora. In urma primei intalniri, clientul poate lua decizia daca incepe sau nu psihoterapia.

Cum decurge psihoterapia?

Primele doua – trei sedinte de psihoterapie sunt evaluative – terapeutul ajunge sa il cunoasca pe clientul sau ca persoana unica si problemele cu care acesta se confrunta.

Se elaboreaza un plan terapeutic si incepe “recuperarea” psihologica stabilita pana la ameliorarea sau disparitia problemelor identificate initial. Dupa atingerea obiectivelor propuse, mai sunt necesare cateva sedinte pentru stabilizarea noilor comportamente si mentinerea rezultatelor.

Succesul terapiei se bazeaza pe contributia activa a ambelor persoane implicate in relatia terapeutica – atat terapeutul, cat si clientul!